fbpx
+387 33 538 100 / +387 61 358 563 kandic@bih.net.ba

Urinarna inkontinencija, također, poznata kao nevoljno istjecanje mokraće, je neugodan zdravstveno-socijalni problem koji pogađa milione žena. Češća je u starijoj životnoj dobi, ali se može pojaviti i kod mlađih žena. Učestalo mokrenje, također, je uporan problem koji može ometati normalne socijalne aktivnosti kod žena. Ponekad žene, također, imaju i druge probleme kao što su otok ili pritisak u rodnici (prolaps).

 

 

KAKO RADI MOKRAĆNI MJEHUR?

U našem tijelu, urin je pohranjen u organu koji se zove mokraćni mjehur. Naš mokraćni mjehur je opušten većinu vremena. Kada želimo okriti, naš mozak govori našem mokraćnom mjehuru šta da radi, tj. da pušta urin van.

 

 

ŠTA JE INKONTINENCIJA?

Urinarna inkontinencija je stanje kada urin curi kada ne želimo. Jedna trećina žena ponekad propuštaju mokraću. Neke žene propuštaju samo malo urina, a neke od njih mogu propuštati puno. Ne doživljavaju sve žene problem curenja urina kaoozbiljan problem. Postoje dva glavna razloga zašto ženama curi urin: stres inkontinencija i hitna (urgentna) inkontinencija.

Stres inkontinencija predstavlja curenje urina tokom kašlja, kihanja, vježbanja, savijanja preko ili dizanja teških predmeta. To istjecanje urina se događa prilikom pomenutih aktivnosti jer navedeniu, problem je u tome što mišići i tkiva zdjelicenisu dovoljno jaki da se odupru vanjskom pritisku. Kada je dodatni pritisak u trbuhu povećan tokom aktivnosti poput kašlja, smijeha, skakanja ili podizanja, urin je prisiljen proći mišiće koji čuvaju uretru da bi bila zatvorena. To se najčešće događa kada su mišići u području zdjelice oslabljeni nakon poroda, hroničnog zatvora te zahtijevaju naprezanje, kod pretilosti, ili jednostavno kod starijih uslijed slabosti mišića.

Hitna (urgentna) inkontinencija je stanje kada osjećate hitnu potrebu za mokrenjem i ne možete dočekati do toaleta u tom trenutku. Vaš mokraćni mjehur želi daispusti mokraću kada VI to ne želite! Možete osjećati malo ili nikakvo upozorenje da će nastupiti mokrenje, ili možete imate iznenadnu snažnu potrebu za mokrenjem. To mogu biti okidači koji će uzrokovati ovu hitnost, kao slušanje zvuka tekuće vode, osjećaj rashlađenosti, ulazak ključa u bravu vrata, ili ustajući iz stolice ili kreveta. Osobe s urgentnom inkontinencijom također mogu osjećati potrebu za mokrenjem često i ustajati za mokrenjem do nekoliko puta u noći.

S urgentnom inkontinencijom problem je pretjerana aktivnost mišića mokraćnog mjehura. Mnoge žene imaju kombinaciju stresa i inkontinencije nazvanu mješoviti tip inkontinencije. Dobro je znati kakav tip inkontinencije imate jer su uzroci I tretmani različiti.

 

 

ŠTA JE NORMALNO MOKRENJE?

Prosječna žena mokri do 7 puta tokom dana (otprilike svakih 2-3 sata). Normalno je da se jednom ustaje u noći za mokrenjem, i čak do dva puta kao tokom starenja. Normalni kapacitet mjehura je 300 do 600 ml (250m1=1 šolja). Normalni unos tekućine je oko 6-8 čaše vode ili drugih pića tokom dana. Pojedina pića mogu Više ili manje utjecati na mokrenje nego sama količina unesene tečnosti. Pića kao što su kofein, poput čaja, kafe i Coca-Cola, Pepsi, gazirani napici, također, mogu utjecati na mokrenje jer djeluju nadražajno na mokraćni mjehur.

 

ŠTA JE VAGINALNI PROLAPS?

Vaginalni prolaps se može dogoditi kada tkiva i mišići unutar zdjelice postaju slabi. Ova slabost omogućuje vagini, maternici, crijevima ili mjehuru da se spuste. Zamislite čarapu koju okrećete iznutra prema vani. Ovo se upravo događa sa vaginalnim prolapsom.

Glavni simptom vaginalnog prolapsa je izbočina između nogu koju možete vidjeti ili osjetiti. Prolaps može ići iz vagine, zavisno o tome da li stojite, sjedite ili ležite. Prolaps se osjeća većim s aktivnostima koje vrše pritisak u tom području, kao što su dizanje teških predmeta, kašalj, ustajanje sa stolice, te u večernjim satima, nakon što je u uspravnom položaju tokom cijelog dana. Prolapsi mogu ostati iste veličine duži period vremena ili može postati veći tokom vremena. Prolaps se vrlo često može pojaviti u bilo kojem obliku kod žena, kod prolongiranih i teških poroda, povećanjem dobi i pretilosti. Ostali faktori koji mogu utjecati ili oslabiti mišiće zdjelice i okolnih tkiva uključuju zatvor, hronični kašalj ili dugotrajno dizanje teških tereta.

Prolaps obično ne uzrokuje bol ili zatvor, ali može biti neugodan i može utjecati na pražnjenje mjehura, crijeva i utjecati na seksualnu funkciju.

 

 

        SEKSUALNA FUNKCIJA

Kad je vaginalni prolaps prisutan, on je zidove vagine urušio prema unutra i stvorio ispupčenje između nogu. Neke žene smatraju da se prolaps dobiva zbog spolnog odnosa. Obično su partneri zabrinuti zbog bola te mogućeg pogoršanja prolapse zbog odnosa, ali to nije slučaj. Seksualni odnos je siguran čak i kad je prolaps prisutan. Ako je odnos bolan obično je povezan sa drugim faktorima, kao što je suhoća vagine tokom menopauze.

 

        PROMJENE STILA ŽIVOTA

Ukoliko imate urinamu inkontinenciju, dodatni problem može predstavljati pretjerana aktivnost mišića mokraćnog mjehura. Nagon urinarne inkontinencije može biti pojačan, a samim time pojačani simptomi sa povećanjem unošenja tvari koje iritiraju mokraćni mj ehur.

Promjene stila života, kao što su izbjegavanje kofeina (npr. kafa, čaj i gazirani napici) i drugi iritansi kao što su alkohol, cigarete, umjetna sladila, začinjena hrana i citrusi, mogu smanjiti iritaciju mokraćnog mjehura pa time smanjiti nagon za mokrenjem.

      

 

Stres inkontinencija i fekalna inkontinencija, mogu se smanjiti sa promjenama stila života kao što su:

 • Postizanje zdrave težine konzumiranjem hranjive prehrane i redovitim vježbanjem
 • Pijenje 6 -8 čaša tekućine dnevno, od čega dvije trećine bi trebala biti voda
 • Izbjegavanje zatvora stolice
 • Simptomi fekalne inkontinencije (curenje stolice) se mogu poboljšati s promjenama u prehrani za poboljšanje stolice
 • Jačanje mišića dna zdjelice
 • Ispravna tehnika stolice

 

 

TEHNIKA TRENINGA MOKRAĆNOG MJEHURA

Ako imate hitnu/urgentnu inkontinenciju postoje neke stvari koje možete učiniti za sebe kako biste kontrolisali curenje urina. Na primjer, možete promijeniti ono što ćete jesti i piti kako biste smanjili iritaciju mokraćnog mjehura. Također, možete naučiti kontrolirati mišiće mokraćnog mjehura bolje. Poticanje zataškavanja nagona za mokrenje. Kada se Vaš mišić mokraćnog mjehura stisne, nagon za uriniranje je jak i neugodan. Posljedična reakcija je da žurite u toalet čim je moguće. Ali možete utrenirati mokraćni mjehur i čekati, ako svjesno pokušate da se suzdržite. Osjećaj hitnosti dolazi u valovima. Kad nagon za mokrenje počne on postaje jači, raste i potom nestaje. To može potrajati nekoliko minuta.

Kada osjetite potrebu za mokrenjem:

 1. Zaustaviti ono što radite i čekajte naredni nagon
 2. Sjednite i stisnite mišiće dna zdjelice. Ova tehnika se naziva “zamrzavanje i stiskanje“
 3. Udahnite nekoliko puta duboko i opustite svoje tijelo i um
 4. Ne razmišljajte o mokrenju, skrenite pažnju na druge stvari kao brojanjem unatrag, govoreći abecedu, recitiranje brojalica itd.
 5. Kad nagon splasne, mirno prošetajte do toaleta. Ako imate okidače za urgentnu inkontinenciju (npr. slušanje zvuka tekuće vode ili stavljanje ključa u bravu vrata), možete koristiti ovu tehniku za kontrolisanje nagona i razbijanje navike. Vježbati stiksanje mišića u isto vrijeme kada ste suočeni s okidačem za mokrenje. S vremenom i vježbanjem, potiskivanje nagona postaje lakše i uspješnije. Vremenom kako napreduje trening mokraćnog mjehura povećajte interval između mokrenja svakog dana dok ne postignete interval od minimalno 3-4 sata.

 

 

LIJEKOVI (ZA TRETMAN URGENTNA INKONTINENCIJA)

Lijekovi koji se koriste za liječenje hitne inkontinencije rade na principu opuštanja preaktivnog mokraćnog mjehura i smanjenja neželjene kontrakcije mokraćnog mjehura. Lijekovi nisu dostupni za stres inkontinenciju ili prolaps. Lijekovi mogu smanjiti epizode inkontinencije po 50-60%. Ako je terapija uspješna, uzimanje lijeka podrazumijeva dugoročno liječenje. Možete primijetiti napredak samo dok uzimate lijek.

Postoji nekoliko različitih lijekova koji se mogu koristiti za urgentnu inkontinenciju. Moguće je primijetiti poboljšanje simptoma već nakon nekoliko dana. Vaše stanje se može poboljšati do mjesec dana nakon početka uzimanja lijekova.

O vrstama i terapiji lijekovima, te hirurškom liječenju detaljnije će vam pojasniti ljekari naše Zdravstvene ustanove.

 

 

PITANJA ZA LJEKARA

 • Koji oblik inkotinencije/prolapsa imam?
 • U kojoj mjeri se razlikuje operativni zahvat inkontinencije od tretmana prolapsa?
 • Koji je najmanje invazivan tretman koji mi možete preporučiti?
 • Da li sam kandidat za minimalno invazivan tretman?
 • Da li će moj tretman utjecati na moguću trudnoću?
 • Koliko je siguran operativni zahvat koji mi preporučujete?
 • Šta se može desiti ako ne obavim operativni zahvat?
 • Nakon koliko vremena ću se moći vratiti svojim normalnim aktivnostima nakon operativnog tretmana?

 

 

IMA LI JOŠ NEŠTO ŠTO BIH TREBALA ZNATI?

Za sve upite možete nas kontaktirati na brojeve:? 033/538-100 ili 033/447-681